top of page

Три любими: Димитър С. Стефанов

В Три любими питаме бг-рекламисти кои са любимите им три български реклами. Може да са участвали в тях, може и да не са. Може да са им любими, просто защото са свързани с интересна история. А може и дори да не са видели бял свят.1. Балканът пази своите тайни

Защото беше селско и куул 10 години преди всички да започнат да ни връщат към носталгията на селото. Знам, че присъства в класацията на всеки рекламист, но е от онези хубави неща, които не можеш да не споменеш.


2. „Unlimited data, limitless you“ на DDB за Telenor Унгария

След българския launch „Ново начало, нови планове“, който е друг безспорен всеобщ фаворит, бих отбелязал този не по-слаб пробив на пазара в чужбина. Когато още клиентите не бяха свикнали с този тип наратив и той не се беше превърнал в репликата „това ми е много теленорско“.


3. Кафе Сага

Гледах я за първи път преди няколко години, когато попаднах на YouTube плейлист със стари български реклами. Сега преобърнах интернет, но не успях да я открия. Млади момче и момиче стопират коли насред някакво поле. Той опитва безуспешно, тя опитва безуспешно и накрая той просто смъква потничето ѝ, за да остане тя гола на пътя. Моментално камион набива спирачки и ги качва. Пакшот. Подпис „Сага. Кафе на зърна.“ Никъде другаде в клипа не виждаме кафето. 10/10.

Ако някой има линк към нея – трябва да се пази в златния архив на рекламите, въртяли се в ефира ни. Даже и да не е снимана в България, както изглеждаше, копито би взело Craft на ФАРА ‘96.


* * *

bottom of page