top of page

Ангел Искрев: Наградите от фестивала са проверка… и по никакъв начин не променят целите ни.

Злато и два бронза за България на международния дигитален фестивал Mixx Awards Europe. Наградените кампании са на TELUS International Europe, Avon и Skapto. За хубавото от 2020 г. си говорим с Ангел Искрев - творчески директор на агенция proof., отличена с признанието.Mixx Awards Europe, 2020

Direct Response/Lead Generation, GOLD Campaign: Come back to Bulgaria Creative Agency: proof. Advertiser: TELUS International Europe


Разкажи ни накратко за кейса на TELUS International Europe, взел златна награда в категорията “Direct Response/Lead Generation" на Mixx Awards Europe 2020, както и за процеса по създаването на кампанията.


Темата на кампанията много лесно може да се превърне в трудно поносим патриотизъм — нито ние, нито TELUS International Europe искахме това.

След като се спряхме на инсайта, че многото експати в България явно виждат нещо, за което ние сме слепи,

беше важно да го направим всякакво — мило, смешно, забавно, ревливо, вкусно, неловко, пак смешно. Затова заснехме над 50 чужденци с никакъв скрипт.

Цялата кампания беше толкова успешна, благодарение на стратегическия ни отдел, който използва Programmatic по най-смислен и неочакван начин, освен това намери как да сме 100% сигурни, че достигаме до българи, живеещи в чужбина — таргетирахме чужди IP-та, които влизат в български сайтове поне 5 пъти на седмица. 


Kои са нещата, заради които би се върнал в България, ако беше един от тези 900 000 човека, които живеят навън? 


Живял съм една година в Щатите. Всъщност тук е страната на неограничените възможности, защото едва ли там щях да съм съсобственик на агенция, в която работят 16 страшни пичове само за година и половина време.


Като говорим за агенцията ти - това е първото злато за дигитална реклама в международен конкурс за България. Какво значи за proof. това признание? Какви са целите оттук-нататък за агенцията?


Наградите от фестивала са проверка, че вървим по пътя, който избрахме за агенцията в края на 2018 година и по никакъв начин не променят целите ни. Те винаги ще бъдат едни и същи: да правим най-смислената работа, на която сме способни в този момент и когато я погледнем утре да ни се струва недостатъчно добра. Всичко това,  докато събираме хора в екипа, с които ни е супер да пушим на терасата, дори и да не пушим.  


Преди време от Cannes Lions на сцената на ФАРА споделиха, че от години наблюдават интересно явление - като се спечели първото злато от дадена държава, сякаш нещо се отключва за нея и следващите години много се вдига нивото на всички локални ентрита. Мислиш ли, че може да отприщите такава вълна за бг-дигиталната реклама?


Хем е така, хем не е. Румънците са чудесен пример, но има и обратното: Черна гора, Сърбия, Пакистан, дори Македония.  Нормално е след като един успее и друг да опита. Генерално честите фестивални успехи идват от пазари, които са част от глобалната рекламна индустрия. България не е. 

Дали ще отприщим вълна — зависи от бизнес преценка, доколко има смисъл, за нас участието само на локални конкурси е абсолютно безсмислено. 


Ти беше част от журито на Mixx Awards Europe. Какво е нещото, което би си извадил като поука за следващи участия и би споделил като познание? 


Локалните теми трябва да бъдат разказани много добре, а резултатите мащабизирани. В противен случай губиш още от ентрито. 


Кой беше най-впечатляващият кейс за теб по време на наградите?


Кампанията, която наградихме за Grand Prix във VR/AR — смислена, модерна и неочаквана. 


Mixx Awards Europe 2020, GRAND PRIX

Campaign: Eti Puf Music Academy

Media Agency: milklab / MG Media

Advertiser: Eti PufКакво е бъдещето на дигитална реклама у нас?  


Надявам се да има все по-малко хора, които си пипат ръкавелите и яките на ризите, докато се опитват да ни продават инстаграм курсове.

А дигитална реклама няма —- има реклама и тя все по-често ще се случва в диджитал.

Диджитал не е канал, а среда, в която хората живеят, запознават се, влюбват се, карат се и най-хубавото му е, че докато пиша това, може би, някой тийнейджър коди следващия поне Instagram.  


Mixx Awards Europe 2020

Influencer Marketing, BRONZE Campaign: Foundation Portraits Creative Agency: proof. Advertiser: Avon


Mixx Awards Europe 2020

Product Innovation, BRONZE Campaign: air dropping fries Creative Agency: proof. Advertiser: skapto


 

Ангел Искрев е творчески директор на рекламна агенция proof. . Последните години е бил дигитален творчески директор в All Channels | Interaction и в guts&brainsDDB. В свободното си време е коментатор в Евроспорт България, преподавател в SoftUni и НБУ, член на управителния съвет на IAB България и любител на дългите преходи в планината.

* * *


bottom of page