Мартин Димитров: Добри идеи и добри творчески решения винаги се търсят.

Мартин Димитров е основател и творчески директор на рекламна агенция Nitram и един от култовите образи в бг-рекламата. Човек с много истории и мнения, негови текстове на разнообразни теми могат редовно да бъдат засечени на страниците на L'Europeo и Капитал, и на още десетки места. Ние пък го попитахме за бъдещето на рекламата у нас.

Какво ще е отражението върху моделите на работа на агенциите след кризата и доколко ще се наложи те да бъдат променяни?

Агенциите, чиито бизнес модел е изграден върху творчеството, едва ли ще се променят много. Истината е, че добри идеи и добри творчески решения винаги се търсят. Да, понякога идеите струват повече, друг път — по-малко. Но творчеството винаги е била една много, много стабилна валута.

Промяна ще има при тези компании, които през изминалите години опитаха да заменят идеите с нещо друго — например, с "фули интегрейтед дейта дривън стратеджи", или там каквито термини се използват. Това не е лошо, но работи само тогава, когато в основата е добрата идея. Ако нямаш добра идея в основата, никаква стратегия не можеш да завъртиш около нея — това е положението.

Вярвам, ще има сериозни промени и при медийните агенции.

Иначе, все повече ще си работим от вкъщи — наложи ни се да го пробваме, пробвахме го и видяхме, че се получава.

Дори с деца. Ти имаш 14-годишна дъщеря. Какво е да работиш от вкъщи с тийнейджър?

Прекрасно е. Тийнейжърът е голям човек — може да приготви бухти, или риба, да ти направи айрян, да зареди миялната след вечеря.


Има ли нещо, което да се случва по-гладко като процес по време на карантината? Станали ли са хората по-внимателни и вслушващи се един в друг?

Струва ми се, че хората започнаха да се вслушват в по-умните и обърнаха гръб на празните думи на инфлуенсърите. Може и да бъркам, може и да е за малко и за кратко. Но, ще е чудесно отново да чуваме тези, които в действителност имат какво да ни кажат.


Не веднъж си казвал, че това е най-дългият исторически период без

войни. Можем ли да направим паралел с днешната ситуация и да кажем, че малкият и среден бизнес ще излязат след края на този период като от война?

Цели отрасли на бизнеса ще пострадат много и вече виждаме това. Туризъм, пътувания, търговски центрове, производството на автомобили — това са все отрасли, които няма да се възстановят бързо.

Естествено, ще има фалити. Винаги при криза, независимо от нейния характер, това се случва. По-лесно ще се справят тези, които са имали фокус през годините, развивали са това, което е сила на компанията им.

Все още не мога да дам каквато и да е оценка за състоянието на малкия и среден бизнес след пандемията. Просто не знам какво ще се случи.

Има ли нещо в исторически план, което да прилича на днешната криза и какво от миналото би ни помогнало за бързото излизане от ситуацията? Учат ли се хората от историята, всъщност?

Човечеството е преживявало не една и две пандемии. По мащаб тази не може да се мери с чумата, нито с испанския грип. Но COVID-19 разклати представата ни за свързаност — за няколко седмици границите се завърнаха, нациите се затвориха и несъмнено това ще доведе до сериозни социални промени. В този смисъл тази пандемия ще остави много сериозен отпечатък върху обществата и ще провокира - поне според мен - сериозни промени.

А относно ученето от историята:

хората казват, че се учат от историята, но в действителност не знам дали е така. Хората по-скоро вярват, че на тях ще им се размине.

Каква е ролята на една рекламна агенция в днешната ситуация?

Ролята на агенциите е да помогнат на клиентите си да разберат по-добре ситуацията. И разбира се, да ги подкрепят по адекватен начин в справянето с трудното.


Можем ли да бъдем по-единни като индустрия?

Разбира се, че можем. Просто ще е чудесно да се обединим около това как развиваме идеи в подкрепа на бизнеса на клиентите си, а и на хората. Защото, около ежедневни проблеми, трудно се получава обединение.

* * *