top of page

Мартин Илиев за Invest in Bulgaria

Клипът на InvestBulgaria Agency, който се завъртя тези дни из социалните мрежи, ни направи много приятно впечатление, а и определено не само на нас. Красивите кадри предизвикаха и разговори за българската реалност, имиджа ни, промяната на гледната точка и разбира се, колко е важно качеството на рекламата и да се обърнеш към точните хора. Попитахме и режисьора на клипа, Мартин Илиев за проекта. Ето какво ни сподели.

Какво те вдъхновява в България и кое е нещото, за което би дошъл, ако живееше другаде?

Ако се абстрахирам от всички неща, които не ми харесват и искам да променя, може би чувството за свобода, което има тук и искрените човешки отношения (когато си открил правилните за теб хора). Иначе ме е страх да си представя, че живея другаде, защото сигурно ще съм намерил достатъчно сериозни причини, за да не се върна обратно.


Какво беше водещото за теб като режисьор в Invest in Bulgaria?

Опитах се да гледам на този проект като на художествено произведение и да се стремя да го реализираме на максимално добро ниво. Да има емоция, а не просто фактология, да е красив и издържан продукт на всички нива - снимане, музика, монтаж.

Вярваш ли в силата на рекламата за създаването на имидж за България?

Рекламата е нещо особено. Колкото може да бъде полезен инструмент, толкова може да бъде и нещо абсолютно безполезно, ако няма някакво покритие и връзка между рекламата и продукта. В този ред на мисли не вярвам, че само един визуален продукт може изцяло да свърши работата. Основната цел на рекламата е да изтъква позитивните черти на продукта. В случая това е страната ни. Всичко, което сме показали в конкретния клип е реално - бизнесите, инвестициите, голяма част от хората, природата. Но от тук насетне има редица други фактори, нужда от лична и политическа воля, за да се променят нещата, които не са както трябва, за да може в един момент рекламата и реалността да се припокрият максимално.MOVE TO BE MOVED

Client: Invest Bulgaria Agency

Director: Martin Iliev

DoP: Alexander Stanishev

Creative Director: Iliya lazarov

Copywriter: Rumiana Stoykova

Music: Kaloyan Dimitrov

Casting: Nina Boyanova

Production House: Apriori Production House

Producer: Alexander Bardarov, Jivka Tomova

Production Designer: Nadejda Pachova

Costume Designer: Velina Pavlova

Drone: Dimitar Karanikolov, Vladislav Terziiski, Stefan N. Shterevbottom of page