top of page

Момчил Захариев: Ако рекламата беше предсказуема, щях да се занимавам с нещо друго

Момчил Захариев е творчески директор на NEXT-DC (творческа агенция на годината на ФАРА 2016). Може да не знаете, затова ще ви кажем, че през годините в свободното си време е бил част от проекти като Trash Lovers, тенис корта на затворената ул. "Иван Вазов" и се е занимавал с дизайн, при все копирайтърския си бекграунд. Не обича многословието, а ние пък оценяваме искреността и смисъла в лаконичния ни разговор - малко за реклама и малко повече за хубавите неща, които да гледаме, чуем, вкусим и премислим. Енджой!Какво правиш тези дни?


Доглеждам “Sopranos” за първи път. Пазех си го за извънредна ситуация като много тежка зима или световна пандемия.


Кога и как започна да се занимаваш с реклама? По неясни причини винаги съм искал да се занимавам с реклама. Когато бях 4-ти курс (2008 г.) една приятелка, която по това време работеше в McCann, ми каза, че в Ogilvy търсят хора. След няколко теста ме взеха на работа и съответно намерих причина да не завърша висшето си образование.


Как ти се отразяват локдауните през последната година? Жанет45 и списание „Виж“ издадоха преди няколко месеца една книга, родена от изолацията, с работи на 72 автора и я нарекоха много хубаво - „Когато навън е навътре“. Та, как си ти, когато навън е навътре? Осъзнах, че предпочитам да не оставам насаме с мислите си за дълго.


В тази връзка, един въпрос, който повдига дебати – хоум-офис или офис на живо е по-подходящ за рекламистка работа, или някакъв хибриден модел? В продължение на предния отговор — не мисля, че е полезно за хората да се изолират за дълги периоди. Хубаво е да имаш възможност да работиш от вкъщи понякога. Но за измислянето и обсъждането на идеи е нужно общуване на живо.


Наскоро попаднах на интересно формулирани инсайти на британска дизайнерка, съосновател на интердисциплинарно дизайн студио в Лондон. Занимават се с т.нар. conscious creative. Цялото нещо звучи малко претенциозно, но бяха извели идеята, че за да е ползотворен, в творческия процес трябва да се остави място за игра и случайност. Има ли място и в рекламния работен процес за игра и случайност според теб? Ако рекламата беше предсказуема, щях да се занимавам с нещо друго. За създаването на рекламни кампании няма точна рецепта; има само определени стъпки, които е препоръчително да следваш. Всичко след тях често е плод на игра и случайност.


Какъв е твоя личен критерий за добре свършена работа? Ако след няколко години погледна към някой завършен проект и не изтръпна от неудобство.


Какво те радва напоследък? Времето, което прекарвам с кучето ми — 4-годишно гонче Мейби.


А какво те натъжава или ядосва?


По-скоро ядосва. Нестихващото желание на хората да се правят на интересни онлайн.


Кое е най-якото “рекламно нещо”, на което попадна скоро?


Не е рекламен проект, но е една от най-въздействащите и изчистени идеи, които съм виждал последните години. Розовите люлки на границата между САЩ и Мексико на архитектурното студио Rael San Fratello.В контекста, в който живеем има толкова много, че често не успяваме да се ориентираме и препоръките от хора, които харесваме винаги са добър компас. Препоръчай ни филм, книга, музика и храна :)


Филм: “Sound Of Metal” (б. авт. - отговорих преди да го номинират за Оскар)


Книга: Не съм чел нещо ново, което мога да препоръчам, но от архива — “Бял шум” на Дон ДеЛило.


Музика: Yves Tumor — Gospel For A New CenturyХрана: DÖNERSTAG Sofia* * *


Вижте и трите любими български реклами на Момчил Захариев в секцията ни Три любими.

bottom of page