top of page

Надежда Султанова: Бранд стратегията е постоянно откривателство (видео-интервю)

Ако бранд стратегията е онази част от творческия процес, която провижда отново хората измежду маркетинг цифрите и бизнес целите, то бранд стратезите са особената порода медиатори на човешки истини. Затова често са и великолепни събеседници. Стартираме видео-интервютата на bgReklamist с един от любимите ни стратегически герои - Надежда Султанова. Тя е изследовател (insight explorer) и бранд стратег зад десетки успешни проекти на Saatchi & Saatchi Sofia и BrandWorks, човек с разнообразни интереси, силен позитивен заряд и чувство за хумор, който съвсем насериозно открива връзките между криминалната психология, Таро и бранд стратегията. Enjoy!

*текст от видеото*

Какво правиш тези дни?

Тези дни най-много мечтая за планина. Бяхме на планина миналия уикенд, което е несвойствено занимание за мен по принцип. В планината живее студеното и аз не обичам да ходя при него. Оказах се в грешка. В планината живеят много повече чудесни неща. И общо взето тези дни е това, което правя, мечтая си да се върна там. Друго всичко малко механично, но планината си я мечтая.

снимка: Тишо Златев

Какво е бранд стратегия и защо реши да се занимаваш с това?

Най-общо взето това, което правим, което казваме и на клиентите, че ще направим за тях е, че взимаме един бранд, изкарваме му душичката, прохожда с нас, проговаря, помагаме му да намери собствения си глас и го пращаме при хората, в чийто живот той ще има смисъл и където този бранд ще може да расте и да се развива. Това е най-общо взето, което правим. Но между другото се случват хиляди друго неща, защото бранд стратегията е сравнително нова дисциплина. Има естествено много неща, на които можем да стъпим, но и има много поле за експеримент, много поле за изследване.

Другото характерно в бранд стратегията, което е отговор и на въпроса защо го правя е, че колкото повече знаеш, от колкото повече сфери имаш информация, толкова по-добре за бранд стратегията ти. И това ми харесва, че всичко е едно постоянно откривателство, безкраен хоризонт, където има страшно много потенциал.

Къде се срещат стратегията и творчеството?

В един идеален свят стратегията и творчеството си вървят ръка за ръка или поне се хващат за ръка достатъчно рано в проекта, защото стратегията дава рамка. Мисля, че творческия ум доста по-добре оперира в рамка. Не говоря за ограничения, а за фокус, за някаква ясна идея какво трябва да излезе от целия този напън.

Тук е голямата отговорност на стратега и нещо, което аз самата се боря да правя правилно - как превеждаш цялата информация, данни, хилядите неща, които си разбрал по време на изследователския период, как ги превеждаш на криейтива, как ги синтезираш в едно изречение, което да отключи всички идеи. Това е доста елегантен момент.

Виждам, че има и доста криейтив със стратегическо мислене, осъзнато или не, те мислят в тази посока. Така че не са толкова далечни, колкото може би изглеждат, стратегията и творчеството, напротив, доста хубави и дългосрочно стойностни неща се получават, когато има стратегия.

Голяма част от това, което правиш е да опознаваш хората. С какво те изненадват, разочароват и впечатляват българите?

В случая на българите изненадват, разочароват и впечатляват са една емоция, не са три отдени неща. Не искам да говоря за българите като външни на мен хора, но малко или много аз живеех в „bubble” преди да започна да се занимавам със стратегия. Сега вече имам възможност да пътувам, да говоря с много различни хора, с които до сега не съм по никакъв начин имала възможността да имам контакт и да говорим на много дружески начала. Хората обичат да бъдат изслушвани, независимо дали темата е сирене, или прясна вода или каквото и да е.

Отделно искам да споделя и за младите българи. Имахме възможността да направим проект с млади хора – гимназисти, тийнейджъри, което е светия граал на изследователските проекти, защото това е много трудна демография. Ние се справихме, направихме го и това, което много ми хареса е, че младите хора са много целенасочени, в час с това, какво се случва около тях, много повече даже от мен когато бях на техните години. Сега, вярно е, че и те ще преживеят разочарования и ще видят, че нещата не стоят точно така (както си ги представят), но в много по-малка степен, струва ми се. Страшно интелигентни, страшно готини, фокусирани млади хора са. Така, че давам им бъдещето си абсолютно безрезервно.

Ти как би определила бг-рекламиста?

Хората, които познавам, с които ми е приятно да работя са много ерудирани, забавни, имат много широк поглед върху света и са много смели в това, което искат да правят. И мисля, че това е начинът, по който искам да гледам на бг-рекламиста.

Сподели ни нещо хубаво, което откри наскоро.

Хм… ваксина за COVID-19, но не я открих аз… :)

Открих, че последната си книга Джейми Оливър е писал на базата на данни. Събирал е данни за седмичното потребление на средностатистическия британец, видял е седемте топ съставки и с тях е направил рецепти безброй, които сега опакова в книга. Реално следващата му книга е базирана на данни. Което аз намирам за смешно, но това е просто моето чувство за хумор.


* * *


bottom of page