top of page

Олга Абрамеску: България и Румъния са млади пазари, които трябваше да се учат в движение

Олга Абрамеску е представителят на Shutterstock за България и Румъния. Тя беше един от първите хора, които се свързаха с bgReklamist, за да кажат „Привет!“ и „Не знам още какво можем да случим заедно, но харесвам това, с което сте се захванали.“. В една от първите ни zoom-срещи по време на извънредното положение, ни разказа колко й липсват пътуванията до София и установихме, че има интересни наблюдения над местния пазар от работата си с български агенции. Разбира се я поканихме да ги споделим с вас.


Какво те свърза с България и как изглежда работата в рекламата у нас, погледната отстрани?

България и Румъния винаги са били много близки чисто исторически. Спомням си, как гледахме вашите телевизионни програми като деца, тъй като нашите бяха драстично лимитирани. Имаше една анимация “Лека нощ, деца!”. Също така, двете страни са преминавали през много близки политически и икономически препятствия през последните години.

С рекламния и медиен пазар в България се запознах отблизо, през последните две години, откакто Shuttertock локализира екип в страната.

Вие сте много креативни по отношение на видео продукцията.


Олга Абрамеску & Андрей Нистор,

Shutterstock екипът за България


Какво се е променило през последните години?

България и Румъния са млади пазари, които покоряват сцени, развиват се бързо и трябваше да се учат в движение. Оттук идва цялото забавление - от сблъсъка между големите идеи и рестрикциите. Радва ме, обаче че в последните години има силен фокус в развитието на креативността, на занаята. Междувременно се наблюдава смяна на поколенията в рекламата и очаквано новите времена изискват нови механизми на работа.


Какво различава рекламата в България от тази в Румъния?

Всеки път, когато идваме в София, усещаме пулса на града - чудесни места, събития, цветове, дизайн, виждаме актуалните кампании. „Рекламата“ всъщност е всичко това, тя е общността и нейните хора. От този "moodboard", съчетано със знанията, които имаме от нашите български клиенти, бих казал, че имаме много прилики. Разликите идват главно от размера на пазара (но не и от размера на възможностите!). И работния ритъм. Да, вашите срокове може да изглеждат кратки, но повярвайте ми, в Букурещ е два пъти по-забързано!


Може ли да ни споделиш информация за отношението на използваните в България stock-продукти за реклами, спрямо произведените локално визии, фотографии и видео?

Това е страхотен въпрос и всъщност отговорът е характерна особеност на вашия пазар - използването на stock-продукти спрямо собственото производство в България е в полза на първото, особено в областта на фотографиите. Това е предимството на вашия пазар, че сте гъвкави и предлагате разнообразен микс от решения. Ние казваме „digital first“, но възможностите са безкрайни. Също така има страхотни колекции, направени от български партньори в Shutterstock.


Усетихте ли големи промени в потреблението на stock-продукти по време на извънредното положение в началото на годината? Как се отрази на вашия бизнес? Преживяваме странни времена, вече и личният, и професионалният ни живот се променят и стават още по-непредсказуеми.

През пролетните месеци видяхме ръст в използването на stock- изображения и видеа като решение на производствените ограничения. Сега виждаме увеличение в използването stock-продукти за дигитални проекти. Но по-важното е, че сега виждаме, че повече клиенти искат да консолидират бюджетните си разходи. Търсят се решения за по-точно прогнозиране на разходите и ние, като местни представители, работим повече за персонализирани решения.


Ще ни споделиш ли нещо, което не знаем за Shutterstock, но трябва да знаем? Изглежда като силно твърдение, ако кажа, че добре подбраното изображение или видеоклип, приложено творчески, може да бъде неразпознаваемо. Но е истина. Това е отличен с награди видеоклип на Coldplay (UP&UP) и дори аз бях много впечатлена, когато разбрах, че използва кадри от Shutterstock:* * *

bottom of page